In 1990 is vanuit de Griekse Gemeenschap Amsterdam de Dansgroep Eleftheria ontstaan. 

Er werd steeds vaker aan de groep dansers bij de Griekse Gemeenschap – de dames en heren – gevraagd om dansoptredens te verzorgen.

Het is belangrijk om dansvoorstellingen in een traditioneel Grieks kostuum te verzorgen om een prachtig totaalbeeld te creëren. Echter, in het begin had Eleftheria deze kostuums nog niet zelf. Dat de Griekse Gemeenschap in Nederland betrokken is, blijkt doordat Dansgroep Pigasos uit Utrecht hun kostuums voor de optredens uitleende aan deze groep. Om aan de grote wens – eigen kostuums – tegemoet te komen, hebben de dames Tjarda Souwer, Joke Merkies en Ellen Bakker heel veel uren besteed aan het maken van deze traditionele – en dus bewerkelijke – kostuums. Dit geheel belangeloos. Om de kosten te drukken, werd dit in eerste instantie gedaan met gekregen stoffen en oude gordijnen. 

Door de betaalde optredens werd geld verdiend, waarmee accessoires, denk aan sieraden en Tsarouchi (dit zijn traditionele schoenen) konden worden aangekocht. Ter bescherming van deze verzameling kostuums en accessoires is de stichting Elefheria toen officieel opgericht. 

De samenwerking met Pigasos uit Utrecht is altijd gebleven, ook om de kennis van de dansen op niveau te houden. Dit resulteerde in het eerste grote optreden van de groep in 1996, namelijk bij het 100 jarig jubileum van de Olympische Spelen (tenslotte ontstaan in het oude Griekenland) in het Olympisch Stadion. Bij deze viering deed het Olympisch Vuur elk land aan waar de Spelen gehouden zijn. 

In 1997 heeft Eleftheria het eerste buitenlandse optreden op het eiland Chios, op een festival aldaar. In 1999 volgde een tweede optreden op het eiland Spetses. Daarnaast heeft de groep vele optredens in Nederland verzorgd, vaak ook belangeloos. Het is zo leuk om de ouderen een leuke middag of avond te bezorgen. 

Anno 2023 dansen de dansers van Eleftheria in de mooie  locatie van het Menno Simons huis Noordhollandstraat 17a 1081 AS in Amsterdam. Hier kun je als beginner en gevorderde danser terecht om samen de vele mooie Griekse dansen te leren en uit te voeren.